Ford-Rangers.com Ranger Forum HomeFord-Rangers.com Ranger Forum Home
Home Recent Topics New posts Search search Menu menu Not logged in - Login | Register

Ford-rangers.com is a discussion forum, a Ranger forum for people who have questions about fixing or modifying
their Ford Rangers or people who just admire their Ranger. Please join and enjoy sharing experiences!

4r44e Shifting Issues       #: 1156
 Moderated by: NoPower, Mike69, MaDMaXX
New Topic Reply
 Rate Topic 
 Posted: Thu Aug 16th, 2018 12:53 am
PM Quote Reply
1st Post
toadboy
Member
 

Joined: Fri Jul 20th, 2018
Location: LAFOLLETTE TennesseeUSA
Posts: 19
Name: 
Occupation: Retired
Interests: kayaking fishing guns
Status: 
Offline
Reputation: 
Reputation Points: 29
I haven't seen my specific issue, so I thought I'd spark a new conversation. I have a 99 3.0 flex 4x4 with a 4r44e trans. I have had the truck for a few weeks, and bought it without knowing much history. I trailered it home as it was in "limp" mode when I went to look at it. Long story short, after installing an updated valve body, I have no first gear. Reverse works flawlessly. Smooth. I have to start in D2, but once rolling, I can select OD and the trans upshifts and downshifts great. But if I stop I have to drop down into D2 and repeat. Just no D1. Can't even put selector in D1? Everthing I can find says D1 and reverse use the same band? I have never worked on automatics, and the valve body job pushed my abilities! Any suggestions are appreciated! Don't be shy, any suggestions are better than what I have. Gosh, it shifts so good once rolling.....

Back To Top PM Quote Reply

 Posted: Thu Aug 16th, 2018 01:44 am
PM Quote Reply
2nd Post
JAMMAN

Owns A Torsen


Joined: Mon Sep 18th, 2017
Location: Grove City OhioUSA
Posts: 5416
Name: Jim
Occupation: Design and Innovation
Interests: RBV's, Computers
Status: 
Offline
Reputation: 
Reputation Points: 8735
Lightened it up for you sir, PM me if you want a quick lesson on how.


haven't seen my specific issue, so I thought I'd spark a new conversation. I have a 99 3.0 flex 4x4 with a 4r44e trans. I have had the truck for a few weeks, and bought it without knowing much history. I trailered it home as it was in "limp" mode when I went to look at it. Long story short, after installing an updated valve body, I have no first gear. Reverse works flawlessly. Smooth. I have to start in D2, but once rolling, I can select OD and the trans upshifts and downshifts great. But if I stop I have to drop down into D2 and repeat. Just no D1. Can't even put selector in D1? Everthing I can find says D1 and reverse use the same band? I have never worked on automatics, and the valve body job pushed my abilities! Any suggestions are appreciated! Don't be shy, any suggestions are better than what I have. Gosh, it shifts so good once rolling.....



____________________
00 XLT 2WD RCSB 5.0 swap Gherkin
00 XLT 4WD XCSB 4.0 G2
00 XLT 4WD RCSB 3.GO! Jalapeño
00 XLT 4WD RCSB Steppie 3.blown. Mistake
99 XL 4WD RCSB 3.0 PJ (Plain Jane)
00 XLT 2WD RC Steppie 2.5 Dee Dee

ALL Amazon Green Metallic
Back To Top PM Quote Reply

 Posted: Thu Aug 16th, 2018 04:01 pm
PM Quote Reply
3rd Post
sheltonfilms
Electronicals / Forscan Expert


Joined: Fri Nov 24th, 2017
Location: Hoover AlabamaUSA
Posts: 122
Name: 
Occupation: 
Interests: 
Status: 
Offline
Reputation: 
Reputation Points: 272
Could be the low sprag in the rear of the transmission.

Explorer forum has some great threads about 4r44 and 5r55e issues but it appears to be down (since yesterday).



____________________
2000 XLT 2.5L A/T 2WD
Mods:
Power Windows/Locks Mirrors using OEM harness and parts
Explorer Sportrac White Face Cluster
Explorer OHC and Auto-dim Mirror
Auto Door Locks
Full HID Projector Retrofit
Back To Top PM Quote Reply

 Posted: Fri Aug 17th, 2018 02:31 am
PM Quote Reply
4th Post
toadboy
Member
 

Joined: Fri Jul 20th, 2018
Location: LAFOLLETTE TennesseeUSA
Posts: 19
Name: 
Occupation: Retired
Interests: kayaking fishing guns
Status: 
Offline
Reputation: 
Reputation Points: 29
toadboy wrote:
I haven't seen my specific issue, so I thought I'd spark a new conversation. I have a 99 3.0 flex 4x4 with a 4r44e trans. I have had the truck for a few weeks, and bought it without knowing much history. I trailered it home as it was in "limp" mode when I went to look at it. Long story short, after installing an updated valve body, I have no first gear. Reverse works flawlessly. Smooth. I have to start in D2, but once rolling, I can select OD and the trans upshifts and downshifts great. But if I stop I have to drop down into D2 and repeat. Just no D1. Can't even put selector in D1? Everthing I can find says D1 and reverse use the same band? I have never worked on automatics, and the valve body job pushed my abilities! Any suggestions are appreciated! Don't be shy, any suggestions are better than what I have. Gosh, it shifts so good once rolling.....


Ok, maybe a sprag in the rear of the transmission?  If you could, please expand upon that reply; i.e. what is a sprag, where is it, and can a rookie like me fix it or is this a job for a pro?  I thought it had to be something mechanical, because the trans works great after rolling.

Back To Top PM Quote Reply

 Posted: Fri Aug 17th, 2018 05:25 am
PM Quote Reply
5th Post
sheltonfilms
Electronicals / Forscan Expert


Joined: Fri Nov 24th, 2017
Location: Hoover AlabamaUSA
Posts: 122
Name: 
Occupation: 
Interests: 
Status: 
Offline
Reputation: 
Reputation Points: 272
Sprag is a one way clutch also called a torque diode. Imagine a bicycle. If you pedal you go, but if you stop pedaling you keep going but the pedals don't have to move. They act like a ratchet that is what a sprag does.

The low sprag only holds in 1st gear. All other gears it is overrunning (freewheeling).

So mechanically that is probably the most likely culprit. It is a known failure part.

The sprag is shown here at this point in the video (notice how much teardown is required to get to it, it's one of the last pieces to come out)

Last edited on Fri Aug 17th, 2018 05:26 am by sheltonfilms



____________________
2000 XLT 2.5L A/T 2WD
Mods:
Power Windows/Locks Mirrors using OEM harness and parts
Explorer Sportrac White Face Cluster
Explorer OHC and Auto-dim Mirror
Auto Door Locks
Full HID Projector Retrofit
Back To Top PM Quote Reply

 Posted: Fri Aug 17th, 2018 08:18 am
PM Quote Reply
6th Post
toadboy
Member
 

Joined: Fri Jul 20th, 2018
Location: LAFOLLETTE TennesseeUSA
Posts: 19
Name: 
Occupation: Retired
Interests: kayaking fishing guns
Status: 
Offline
Reputation: 
Reputation Points: 29
Fantastic!  I was having major electrical issues, ran most of those to conclusion.  But the inability of the trans to downshift to 1st was a puzzle for me.  Thanks for the education and information.  I guess I'll breakdown, install the new valve body in another transmission, and put that trans in my lil truck!  No way would I ever attempt that level of tear down! That's terrifying.  Thanks again;)

Back To Top PM Quote Reply

Current time is 08:11 am Top  

Ford-Rangers.com Ranger Forum > Tech Section > Drivetrain Tech > 4r44e Shifting Issues

Users viewing this topic



© 2007-2020 Chris -N- Jim
Page processed in 0.1867 seconds (13% database + 87% PHP). 53 queries executed.